AİLE PLANLAMASI HİZMETLERİ
Aile Sağlığı Merkezimizde;
Hap, Kondom dağıtımı
Güvenli Cinsel İlişki Danışmanlığı
Emzirme Danışmanlığı
Beslenme Danışmanlığı
Aşı Hizmetleri
Persantil takibi
Gebelik Danışmanlığı
Gebelikte Beslenme
Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Danışmanlık
Lohusa Bakım ve İzlem hizmetleri verilmektedir.
LABORATUVAR HİZMETLERİ
Aile Sağlığı Merkezimizde Biyokimya ve hematoloji tetkikleri yapılmaktadır.
Tahliller; Hafta içi her gün yapılabilmektedir. Merkezmizden alınan tahliller İstanbul 3 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarında çalışılmakta ve internet üzerinden Laboratuar Sonuçları alınmaktadır.
Merkezimizde yapılan laboratuvar tahlilleri hekim tarafından istek yapıldıktan sonra, hergün sabah 8:30 ile 10:00 saatleri arasında kan alınır, sonuçları kan alındıktan sonraki gün öğleden sonra merkezimizden yada http://labim.ihs.gov.tr/labim/HastaTetkikSonucSorgulama.aspx adresinden alınabilir. Verilen adresten sorgulama yapmak için kan verdiğiniz sırada danışmadan size ait KAYIT NUMARASI nı isteyiniz.
MUAYENE HİZMETLERİ
08.00-19:00 saatleri arasında muayene hizmeti verilmektedir. Merkezimize muayene amacıyla gelen gerek kayıtlı hastaların gerekse misafir hastaların muayeneleri ve tedavileri yapılmaktadır.
Muayene sonrasında ileri tetkik ve tedavisi gerekenler bir üst merkeze sevk edilmektedir.
RAPOR HİZMETLERİ
Merkezimizde verilen sağlık raporları için hekiminize danışınız. Sağlık raporlarının anlamı; sizin muayene, tahlil yada geçmiş verilerinize dayanarak hekiminiz tarafından sağlıklı olduğunuzun belgelenmesidir. Dolayısıyla bizzat kişiyi değerlendirmeden bu belgenin imzalanması doğru değildir. Rapor öncesi hekiminiz tahlil ve görüntülü tetkik talebinde bulunabilir bu yüzden, raporu teslim etmeniz gereken son gün gelmeden doktorunuza başvurunuz.
İş göremezlik yada hastalık öğrenci raporları hastanın hekim tarafından değerlendirilmesinden sonra hekim gerekli gördüğü takdirde verilir. Geçmiş güne ait yada isteğe bağlı rapor düzenlenemez.
Evlilik raporları için, Tam kan sayımı, VDRL, HBSAg, AntiHIV, AntiHCV, Kan grubu, Hemoglobin elektroforez,Akciğer filmi gerekmektedir. Kan tahlillerini merkezimizde, Akciğer filmini verem savaş dispanserinde çektirip sonuçları bir adet vesikalık fotoğraf ile doktorunuza getirmeniz halinde raporunuz düzenlenebilmektedir. İşlemlerin daha hızlı yürümesini isteyen hastalarımız istenen tetkikleri herhangi bir sağlık kuruluşunda yaptırıp, sonuçları ile kurumumuza başvurabilirler.
Sürücü Belgesi sağlık Raporu için bir adet vesikalık fotoğraf ile hekiminize randevu alarak başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer gözlük kullanıyorsanız muayeneye gözlüklü olarak geliniz. Kurumumuzda E,C,G,H tipiehliyet raporları hastaneden alınmalıdır.
İşe giriş raporları aile hekimlerinin yetkisi dışındadır. Kurumumuz tarafından sadece çalışan sayısı 10 kişiyi aşmayan ve masa başı işinde çalışacak olan bireylere işe giriş raporu düzenlenmektedir. Bu rapor için Verem savaş Dispanserinden onay gerekmektedir.
Askerliğe Elverişlik Raporu; askerlik şubesinden verilen sevk kağıdı ile kişinin muayenesi yapılır. Mevcut bir hastalığınız varsa rapor ve tetkiklerinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Yivsiz Tüfek Taşıma ve kullanma Raporu; kurumumuz tarafından verilmemektedir. Bu rapor için hastahanelere başvurunuz.
Akli Meleke Raporu; Yaşlı bireylerin hukuki ehliyetine karar vermek için düzenlenen bu rapor için lütfen hekiminize danışınız
İlaç Kullanım ve Muafiyet raporu düzenleme yetkisi sadece uzman hekimlere verilmiştir.
EV ZİYARETLERİ
Aile Sağlığı Merkezimizde her hekimin ev ziyaret günleri belirlenmiştir ve bu gün ve saatler Aile Sağlığı Merkezimiz ve Web sayfamızda ilan edilmiştir. Sanıldığının aksine Sağlık bakanlığının Evde Sağlık Hizmetleri ile faaliyet bağlantımız bulunmamaktadır. Aile Hekimi(AH) ve Aile Sağlığı Elemanı(ASE) haftanın belli bir günü belli saatler içerisinde çeşitli sebeplerle kuruma gelememiş olan gebe, bebek, çocuk ve lohusalara tespit yada kurumda yapılması gereken işlemlere davet etmek üzere ziyaret yapar. Evde Sağlık Hizmeti talebinde bulunan engelli, evden çıkamayacak kadar yaşlı, kronik hastalığı olan yatalak yada alete bağımlı hastaların evde tespit edilmesi ve Evde Sağlık Hizmetleri için uygunluğunun değerlendirilmesi için tespit amaçlı bir defa ziyaret eder. Bu hastaların muayene, enjeksiyon, pansuman, tahlil için kan alınması, serum takılması gibi işlemlerini yürütmek evde bakım biriminin görevidir.
AŞILAR
Sağlık bakanlığının rutin aşı takviminde bulunan; Hepatit B,Verem, İnflueanza(menenjit), Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak, Difteri-Çocuk felci-Tetanoz, Hepatit A, Suçiçeği, Pneumokok(zatürre) aşıları ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Bunun dışında yetişkin aşılamaları kapsamında, gebelere Tetanoz , risk grubunda olanlara Hepatit B aşılamaları da uygulanmaktadır.
Aşılarımız soğuk zincir kurallarına uygun olarak nakledilmekte ve 24 saat izlenen dolaplarda saklanmaktadır. Aşılarımız tekli aşı şeklindedir. Verem aşısı (BCG) tek flakonda 20 doz bulunduğu ve açıldıktan sonra 4 saat içerisinde tüketilmesi gerektiğinden dolayı sadece cuma sabahları uygunlanmaktadır.
Aşıların uygulama aralıkları koruyuculuğun oluşması için önemli olduğundanverilen randevu zamanlarına özen gösterilmesi gerekmektedir.
AİLE PLANLAMASI
Merkezimizde aile planlaması danışmanlığı belli bir süreye dayalı olmaksızın verilmektedir. Sağlık Bakanlığının temin etmesi durumunda doğum kontrol yöntemlerinden bazıları (condom, hap) ücretsiz olarak kullanıcılara verilmektedir. Spiral uygulaması hastanın hekim yada ASE tarafından değerlendirilmesinden sonra uygun görüldüğü takdirde uygulanmaktadır. Spiral uygulaması için aile sağlığı elemanınızdan randevu alınız
BEBEK- ÇOCUK İZLEM
Bebğiniz dünyaya geldikten sonra ilk 3 gün içerisinde Aile Hekiminize yada Aile Sağlığı Elemanınıza ulaşınız, 7. Gün çocuğunuzun topuk kanının alınması için kuruma geliniz.
Daha sonraki bebeğinizin 1. Ay, 2. Ay, 3. Ay, 4. Ay, 6. Ay, 8. Ay, 1 yaş, 18 ay, 24 ay izlem ve aşıları bulunmaktadır. Başka bir kurumda aşı ve izlemlerinizi yaptırmayı tercih ediyor olsanız bile Aile Sağlığı Elemanınıza mutlaka bilgi veriniz.
GEBE-LOHUSA İZLEM
Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günlerde aile hekiminizle irtibata geçiniz. Gebeliğiniz boyunca merkezimizde toplam 4 izlem yapılacaktır. Bunun dışında bebeğinizin doğum sırasında karşılaşacağı riskleri azaltmak için size yapılacak olan tetanoz aşısı da merkezimizde uygulanmaktadır.
Kurumumuz “Bebek Dostu ASM” ünvanına sahiptir, bebeğin ilk 6 ay sadeec Anne sütü almasını destekliyoruz. Anne sütü eğitimleri, Gebelik beslenme eğitimleri, belli aralıklarla kurumumuzda yapılmaktadır.
OBEZİTE İZLEM
Her bireyin 15 yaşından sonra kilo, boy, bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri yapılır ve kayıt altına alınır.
DİABET İZLEM
Diabet hastalarının izlemleri kayıt altında tutulur. Birinci basamak tedavileri başlanır ve takip edilir. Diyet listesi verilir.
KANSER TARAMA
30 yaşından sonra evli bayanların rahim ağzı kanseri tarama tahlili (smear) alınmaktadır.
AİLE HEKİMİ DEĞİŞİKLİĞİ
Kurum içi bir hekimden diğerine değişiklik yapılmamaktadır. Bölgemize yeni taşınmış olan kişilerin tüm aile fertlerinin kimlik fotokopisi ile birlikte Pendik İlçe Sağlık Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.